De Marlijn naar NK schoolschaken 2019

door Lars Dam Laatste wijziging: 2019-06-10T20:20:34+00:00
De Marlijn heeft zich dit jaar in de finale van de regionale schoolschaakkampioenschappen geplaats voor het NK schoolschaken in Gouda.

Basisschool De Marlijn uit Oosterbeek geplaatst voor NK schoolschaken.

 

Na de lokale (Renkum) schoolschaakkampioenschappen op 16 februari te hebben gewonnen en zich op 23 maart in de regionale (OSBO) halve finales geplaatst te hebben voor de regionale (OSBO) finale was het dan eindelijk zover. De Marlijn mocht zich mengen in strijd voor een NK plaats.

Afgelopen zaterdag 6 april is in ’t Warnshuus in Warnsveld de finale schoolschaken van de OSBO gehouden. Hierin streden de geplaatste scholen uit Gelderland, Overijssel en Drente om de slechts 3 plaatsen voor het NK schoolschaken van de in totaal 40. Het NK schoolschaken wordt dit jaar op 8 en 15 juni gehouden in Gouda.

Het team van de Marlijn, de afgelopen 4 jaar steevast winnaar van de lokale schoolschaakkampioenschappen was het pas 2 keer gelukt tot de regionale finale door te dringen. Dit jaar bestaat het team uit Karsten Dam (groep 7) en sterkste speler op bord 1, Julian Frankema (groep 8) speler op bord 2, Noud Cleeren (groep 8) speler op bord 3 en Koen Wattel (groep 8) speler op bord 4. Een ijzersterk team, waarvan dus drie speler voor de laatste keer mogen meedoen met de schoolschaakkampioenschappen voor basisscholen. Het was er dus op of onder voor de Marlijn. Gezien de 2e plaats in één van de drie poules in de halve finale, zou het mogelijk moeten zijn. Maar ja, dan moet er wel gepresteerd worden.

Pjotr Dam, vorig jaar nog teamlid, maar intussen middelbaarscholier, was teamcaptain en coachte zijn oud schoolgenoten om zo efficient mogelijk punten te scoren.

In ronde 1 werd gewonnen van de Diamant met 3-1. In ronde 2 werd met 1-3 verloren van de Hazesprong. Dat zag er niet zo best uit. Er zou echt een tandje bijgeschakeld moeten worden om dat NK ticket in beeld te houden.

Gelukkig werd in ronde 3 met 4-0 gewonnen van de Bongerd. Dat leek er meer op. Ronde 4 werd uitgekookt gewonnen van Hagenpoort 2 met 2,5 tegen 1,5. Tegen Smaragd werd vervolgens gewonnen met 3,5-0,5. Goed op dreef, was het dan toch mogelijk? Maar ja, de winnaar van vorig jaar stond op het programma voor ronde 6, De Akker. Daar zou eigenlijk minstens remise tegen gespeeld moeten worden. Al snel kwamen we op een 2-0 achterstand. De 3e partij werd gewonnen, maar de 4e partij stond Noud Cleeren dik achter. En toen met als een duvel uit een doosje zette hij mat! 2-2!!! Hoe was dit mogelijk! Geweldig. Nu hadden we het in eigen hand. Minimaal 1 partij winnen en liefst minimaal remise tegen De school met de Bijbel. Of het te maken had met de door de teamcaptain Pjotr beloofde taart bij plaatsing, weten we niet, maar ook deze werd gewonnen met 2,5-1,5. Net niet voldoende voor een 2e plaats. Maar wel dik genoeg voor de 3e plaats en dus voor een NK ticket. Wat een prestatie! Nu maar hopen dat dit sterkte team in volle kracht aan het NK kan deelnemen. Maar samen met de teamcaptain, de begeleiders van SV De Stelling uit Oosterbeek, ouders van de deelnemers en wat leerkrachten de Marlijn moet zeker lukken. Alhoewel het vooruitzicht van een nog grotere taart als beloning wellicht ook nog zal helpen!