« september 2018 »
MaDiWoDoVrZaZo
U bent hier: Home / Archief / Stand IJC na 2e ronde 2e periode

Stand IJC na 2e ronde 2e periode

door Lars Dam gepubliceerd 29-01-2016 10:00, Laatste wijziging: 29-01-2016 10:43
De stand in de IJC na de 2e ronde van de 2e periode.

Joepie! Ruben Rodenburg is is lid geworden! Gefeliciteerd! Fijn dat je er helemaal bij hoort. Je kunt nu ook proefexamens en examens doen. Ook kun je met IJCSO's meedoen. En je krijg het schaakmagazine van de KNSB! Ook krijg je een licentiecode voor Chess Tutor Stap 1,2 of 3.

Wordt ook vol lid en profiteer ook van de voordelen.

Afgelopen donderdag was Lodewijk ziek en we wensen hem beterschap. We gaan er van uit dat hij er volgende week weer is. Paul was aanwezig om zijn afwezigheid op te vangen. Vandaag liep ook Jasper Woudenberg mee, hij is (ex)student en wil graag als vrijwilliger bij een non-profit organisatie een bijdrage leveren en kijken of hij trainings-, organisatorisch en bestuurlijke eigenschappen kan uitbouwen. De eerste ontmoeting was van beide zijden positief.

De les verliep dus wel iets anders dan gepland. Zeker aangezien ik mij digitale lesvoorbereiding niet kon terugvinden. Toch hebben we in groep van Stap 1 de antwoorden van de eerder gemaakte oefeningen verder behandeld. Hierin kwamen onder andere de tactieken verdedigen en de verschillende mogelijkheden daarin aan bod. Ook enkele aanvalstactieken, zoals ongedekte stukken slaan, dubbele aanval, aanval met gedekte stukken, etc. Andere belangrijke termen en inzichten die wie hiermee trainen zijn mat in één, pat/remise, materiaalwinst, bordoverzicht. Groep 2 kreeg een partij te analyseren. Hierin moest per zet aangegeven worden of een zet gewoon, sterk of zwak was. Bij zwakken zetten moest een betere zet worden bedacht. Deze analyse wordt volgende week met de groep behandeld. Groep 3 kreeg een pionneneindspel test. Deze is reeds nagekeken en zal ook later worden nabesproken.

In de IJC, was het spannend. Meestal is de tweede ronde een belangrijke ronde. Zo ook deze ronde me mooie partijen.

Saša speelde in een direct duel met Pjotr om de eerste plaats in de IJC. Pjotr kon helaas niet verrassen en Saša won de partij. Ook zijn tweede partij tegen Staf won hij. Jan won redelijk verrassend tegen Staf. Tegen Thomas stond hij snel achter, maar maakt Thomas was fouten, waar Jan van kon profiteren. Er was ook veel rumoer om de partij. Iets dat niet de bedoeling is. Jan speelde ondanks gewonnen positie uit sportiviteit naar een remise. Pjotr verloor dus zijn eerste partij, maar won van Karsten. Karsten won verrassend tegen Thomas. Heel knap. Helaas was in de tweede partij Pjotr een maatje te groot. Staf had niet zijn beste week. Hij morste punten tegen Jan en kreeg ook nog Saša als tegenstander in zijn tweede partij. Wilfried verloor in een erg lange partij tegen Matthijs en deed nog langer over zijn voorsprong verzilveren tegen Istar. Het afmaken van een partij komt binnenkort dus ook weer aan bod. Jop had een prima dag en won in een lange partij tegen Ruben en daarna tegen Niels. Matthijs won mooi van Wilfired, maar speelde iets te gehaast in de partij tegen Ruben. Met enkele kinderen is afgesproken dat aanraken zetten is. Zodra deze kinderen tegen elkaar spelen geld deze regel voor de partij. In dit geval was dit zo en Matthijs wilde een pion zetten toen hij zag dat zijn Dame stond aangevallen. Pijnlijk! Gelukkig levert zo'n ervaring extra bewustzijn op, om dit volgende keer te voorkomen. Thomas was erg onfortuinlijk dit keer. Een verliespartij tegen Karsten was niet verwacht en de fouten in de partij met Jan maakte het er niet beter op. Hoog tijd dat Thomas met IJSCO's meedoet! Niels doet al lekker mee en heeft zijn eerste winstpartij binnen! Top. Jop was echter nog een maatje te groot. Ruben ook verloor zijn partij tegen Jop, maar een beetje geholpen door Matthijs heeft ook Ruben zijn eerste partij gewonnen! Istar is kampioen in de snelste verliespartij. Een herdersmat! En dat terwijl in een oefenpotje met Wilfried deze ook al aan bod was gekomen. Ook verdediging tegen herdersmat komt binnenkort weer eens aan bod. Helaas was ook Wilfried een maatje te groot voor hem, dus nog geen winst voor Istar. Maar dat gaat zeker komen! Goed oefenen in je werkboek!

Ik zou graag willen dat iedereen zijn werkboek elke les samen met een potlood en gum meeneemt. Met wat meer vrijwilligers gaat het vast lukken om de werkboeken sneller na te kijken. Misschien zelf wel tijdens de les!!!

Tot volgende week!

En dan nu de standen: